Дацов: Изборът на Калин Христов е чудесен

Бившият зам.-финансов министър в правителствата на НДСВ и Тройната коалиция смята, че служебният финансов министър и премиерът са важните в кабинета

152 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изборът на Калин Христов за финансов министър в служебния кабинет е чудесен. Това каза за Дарик бившият зам.-министър в кабинета на НДСВ и Тройната коалиция Любомир Дацов.

"Ако правителството е със срок два месеца, то двама души са важни - финансовият министър заради стабилността, която трябва да осигури и премиерът, който трябва да гарантира, че администрацията ще си свърши коректно работата и ще осигури нормално провеждане на изборите", каза Дацов. По думите му, ако правителството има по-дълъг хоризонт предизвикателствата вече са по-големи.

"Ако хоризонтът на служебния кабинет е два месеца, то служебният финансов министър има много ясни задачи - той не трябва да държи системата под пълен контрол, да няма рискове от страна на бюджета и да не се допусне раздуване на плащанията", добави финансистът.

Дацов коментира, че членовете на служебния кабинет може би са добри професионалисти, но му правело впечатление, че повечето от тях нямат почти никакъв административен опит, който по думите му от гледна точка на задачите на служебното правителство не е предимство.

"Ако приемем, че правителството ще бъде за два месеца, според мен по-добрият избор щеше да бъде, ако бяха хора от министерствата, повече експерти в областта, с оперативен опит отколкото визионери", каза Дацов.

Подкрепи Economic.bg