Данъкът върху лихвите няма да разкрие банковата тайна

Няма никакъв смисъл да се теглят депозитите, твърди Владислав Горанов

3584 ~ 2 мин. четене

"Ирационалният страх е, че заради предложения данък върху лихвите от депозитите ще се видят сметките в банките. Категорично банковата тайна няма да се разкрие. Банката ще удържа данъка и ще го превежда на НАП без да се показват лични данни". Това увери във "Факторът Кошлуков" Владислав Горанов, зам.-министър на финансите.

"Покрай дебатът за предложения данък се измести факта, че през следващата даваме близо 600 млн. повече за пенсии, увеличаваме и средствата за образование и култура", коментира Горанов.

Той припомни, че лихвата от банката е награда за това, че с парите ви работи някой друг. "Облагаме доходите от наеми, които са бизнес, защо да не облагаме и дохода от лихвата. Това също е бизнес", риторично попита Владислав Горанов.

Зам.-финансовият министър е категоричен, че няма никакъв смисъл хората да теглят депозитите си, защото от 2013 г. ще получат 90% от лихвата си, а ако ги изтеглят няма да получат нищо.

"Долен праг за има, когато го има и при облагането на доходите. Няма логика да има праг при лихвите, а при доходите да няма. Облагането в България е с плосък данък", коментира Горанов, с което отхвърли предложенията да се въведе минимален праг, при който лихвите по депозитите да не се облагат.

"Това не е нов данък, а разширяване на облагането. Не се изкушихме да увеличим данъци, както го направиха редица държави. Например ДДС. Той е за всички потребители, докато данъкът върху лихвата това е само за тези, които пестят", защити Горанов фискалната политика на кабинета "Борисов".

"Очакваме реално 1-1.2% ръст, а не 1.9% както сме записали в Бюджет 2013. Това е един от буферите. Приходите растат, защото потреблението расте номинално, от което се повишават приходите от ДДС" каза още Владислав Горанов.

Подкрепи Economic.bg