Данък и за печалбата от търговия с акции

Според Симеон Дянков след няколко години трябва да се въведе прогресивно данъчно облагане

192 ~ 2 мин. четене

Печалбата от търговия с акции също може да се облага с данък, както и парите от хазарт. Тази възможност обяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за Дарик. Той поясни, че в момента се пишат тези нормативни текстове и вероятно ще бъдат предложени между двете четения на бюджета за следващата година. "Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък", убеден е финансист №1. "У нас плоският данък е най-нисък - 10%, но той трябва да е за всички", защити се Симеон Дянков.

Финансовият министър е на мнение, че в бъдеще може да се прокара и данък върху финансовите транзакции. "Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е "меко" против. Вицепремиерът обаче е убеден, че не трябва да се изравняват ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане в България.

Дянков смята, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. "Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали", каза още финансовият министър.

Според него България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години. Дянков е на мнение, че плоският данък, въведен у нас през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата. Трябва обаче да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика, твърди Симеон Дянков.

"Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето", допълни вицепремиерът.

Подкрепи Economic.bg