Дават 40 млн. евро за енергийна ефективност

Откриват пробно Научно-технологичен парк в София

40 милиона евро ще бъдат насочени за подобряване на енергийната ефективност на големи предприятия. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова, която откри нови производствени линии в предприятие край  Пловдив. Целта е компаниите да бъдат те по-зелени, енергийно-ефективни и по-малко ресурсоемки.

Скоро ще приключи оценката на проектните предложения на тези предприятия.

Още 150 милиона евро ще бъдат разпределени към малките и средни предприятия у нас, които също се стремят към по-голяма енергийна ефективност.

По думите на Хубенова, за да се подобри растежа на компаниите, предстои внасянето на нов закон за инвестициите и за иновациите, като чрез измененията ще се облекчат процедурите. Това ще позволи на компаниите да могат да кандидатстват и по-лесно да получават средства по оперативната програма „Конкурентоспособност”, посочи зам.-министърът.

Хубенова заяви още, че пробно ще бъде открит Научно-технологичен парк в София. В него наука, бизнес и студенти ще се срещат, за да има този интелигентен растеж, който правителството очаква у нас, добави тя.

Предстои да бъдат изградени подобни паркове и в други градове в страната.

Коментари: 0