Висшето образование у нас е деформирано

Това е и една от причината за липса на кадри, смята Божидар Данев

6992 ~ 1 мин. четене

Висшето образование в България е деформирано и не обслужва икономиката и обществото. Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред радио „Фокус”. Според него именно това е една от причините за липса на квалифицирани кадри у нас.

Той посочи, че повече от 50 години преобладава приемът по академични специалности, а за сравнение в Европа студентите с висше образование в социалните науки са почти два пъти по-малко.

Втората причина за недостига на квалифицирани кадри е изнасянето на развойни дейности като проектиране, дизайн, стратегическо планиране извън страната ни.

По думите на Данев това води до липса на среда за възпроизводство на човешкия ресурс. Като трета причина Божидар Данев посочи създаването на така наречените кол центрове, които изземат кадрите, подготвени за една цифрова икономика.

„Засмукването на тези кадри обезкървява българската икономика и така тя не би могла да се включи в общото изграждане на цифровизацията, която й е необходима. България в момента има един проспериращ софтуерен сектор, който добре работи на международните пазари, но на него не му достигат кадри”, посочи Данев.

Според него в момента оборотът на сектора от износ е около 1 млрд. лв., като с подходящите кадри, той може да се повиши до 3 млрд. лв.

Подкрепи Economic.bg