Дават Наредбата за млякото на съд

Документът налагал ограничения само за български произодители и преработватели

128 ~ 1 мин. четене

Наредбата за млечните продукти ще бъде дадена на съд, съобщиха от Националната асоциация на млекопреработвателите в България. Решението да се стигне до ВАС беше взето на Общото събрание на организацията. Според млекопреработвателите наредбата, която влезе в сила през август, налагала правила и ограничения единствено за българските производители и преработватели, предаде Стандарт Нюз.

Асоциацията вижда сериозна опасност за клиентите да станат жертва на некачествени вносни имитиращи продукти и на такива, произвеждани и предлагани на българския пазар от некоректни и нелоялни преработватели и търговци.

Според изискванията не може в едно и също преприятие да се произвеждат едновременно млечни продукти от класическо мляко и от имитиращ продукт, който съдържа растителни мазнини. Преработвателите могат на 6 месеца да преминат от едно производство към друго. Ако искат и двете да вървят паралелно, трябва да създадат ново предприятие. Тези правила обаче не важали за чуждите производители, които и сега заливат пазара ни с продукти от растителни мазнини.

Според браншовиците наложените от държавата изисквания поставят икономически по-силните над икономически по-слабите, а това е в разрез с европейските икономически принципи и правилата на свободната конкуренция.

Подкрепи Economic.bg