Дефицитът на САЩ намаля до 5-годишен рекорд

За фискалната 2013 г. дупката в бюджета се е свила до 680 млрд. долара

76 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Бюджетният дефицит на САЩ за фискалната 2013 г. се е свил до 680 млрд. долара - най-ниското ниво за последните 5 години. Това е с 51% под рекордното ниво от 2009 г., когато разликата между разходите и приходите на федералния бюджет достигна 1.42 трлн. долара, пише Bloomberg. През 2012 г. дупката в бюджета достигна 1.09 трлн. долара, показват данните на финансовото министерство.

Като процент от икономиката, също се разглежда като най-малък за последните пет години - 4.1% от БВП. За сравнение годишният дефицит за 2009 г. бе 10% от БВП, а за 2012 - 6.8%.

Няколко са факторите, допринесли за подобряването на бюджетната рамка. От една страна това са повечето приходи в бюджета, дължащи се в голяма степен на по-високите данъци върху възнагражденията. От друга страна, разходите бяха силно редуцирани, след като се задейства автоматичната клауза заради невъзможността на двете големи партии в Конгреса да се споразумеят за оптимизирането на разходите.

Добрите показатели се дължат също на факта, че Федералната национална ипотечна асоциация (FNMA - „Фанни Мей") и Федерална корпорация за жилищно ипотечно кредитиране - "Фреди Мак" са изплатили голяма част от получените от 2008 г. насам 187 млрд. долара.

В допълнение всички лихвени плащания - 415.6 млрд. долара, бяха умерени в сравнение с размера на неизплатения дълг и БВП, но са почти 16% по-високи от 2012 г.

"САЩ постигна значителен фискален прогрес заради автоматичното орязване на разходите, вдигането на данъците и подобряването на икономиката", коментира Бриклин Дуайър, икономист в BNP Paribas. "Досега политиците избягваха да вземат най-трудните решения - да се справят с неустойчивите разходи като тези за двете правителствени програми - Medicaid и Medicare, които предоставят медицински и здравни услуги на специфични групи американци", добавя той.

Данните на финансовото министерство показват, че приходите в бюджета са скочили с 15.2% до 301.4 млрд. долара през септември. Разходите са се увеличили с 21.5% до 226.4 млрд. долара, което прави бюджетен излишък от 75.1 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg