Dell пуска компютър-флашка

Project Ophelia ще излезе на пазара през юли и ще се предлага на цена около 100 долара

Автор: Божидара Иванова

Американската компания Dell пуска нов сегмент на пазара – компютър с размерите на флашка. Очаква се устройството да излезе през юли тази година на пазара, съобщи PC World.

Новото устройството на Dell е показано за първи път на изложението CES 2013 г. в Лас Вегас през януари. Project Ophelia работи под упварление на операционна сиситема Android 4.0. и може да се управлява през смартфон. Разполага с безжични модули Wi-Fi и Bluetooth, както и предварително инсталирано приложение  Wyse PocketCloud, което позволява отдалечен достъп от смартфон.

Миниатюрният компютър ще предостави възможност на потребителите да работят с интернет, да преглеждат мултимедийни файлове, включително и такива с висока резолюция, както и да пускат приложения от онлайн каталога на Google Play.

Първоначалната идея на американската компания е да предостави първата партида на разработчици, а след провеждане на тестове, и на телеком оператори. Компанията планира да пусне модел и за масовия потребител.

Dell не е единственият производител на мини компютри. Подобни устройства разработват и компаниите FXI Technologies (модел Cotton Candy) и PQ Labs (модел iStick), които също работят под управление на операционна система Android.

Коментари: 0