Василев: Потреблението на ток ще продължи да намалява

Според икономическия министър причината за тази прогноза е енергийната ефективност, която се повишава в България

Снимка: БГНЕС

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Потреблението на електричество ще продължи да пада през следващите години. Това каза служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев от парламентарната трибуна. Според него причината за тази прогноза е енергийната ефективност, която се повишава в България.

"Потреблението ще продължи да пада през следващите години, в следствие на енергийната ефективност. При настоящата икономическа база и потребление, колкото по енергийно ефективни стават сградите и машините, потреблението ще пада. В ресора икономика въпросът е как да привлечем инвеститори, за да се строят заводи и да се вдигне потреблението на електроенергия. В противен случай няма как да очакваме то да се вдигне", категоричен е Василев.

По неговите думи сега в България има свръхпроизводство и свръхмощности за производство на електроенергия. Ние сме в един почти постоянен енергиен дисбаланс. Дори с намалените мощности, ние сме в един постоянен режим на свръхпроизводство", каза още министърът. "Основният срив на потреблението се дължи на кризата и намаленото потребление на индустрията. Има намаление на потреблението на гражданите в следствие на стреса от високите сметки", добави той.

Министър Василев разясни и част от мерките, които е предприело служебното правителство, за да се справи с проблемите в енергетиката. "Намерили сме 236 млн. лв. неефективности в държавните предприятия, за които хората няма да плащат. Започнали сме разговори с Турция, за да използваме нацяло капацитета, въпреки изискването на ЕС. Рефинансирахме един заем на НЕК, който беше много рисков, при много добри условия. Ако НЕК беше фалирал, всички щяха да са на улиците и щеше да е пълен хаос в системата", каза икономическият министър.

Подкрепи Economic.bg