Още 3 млн. лв. за животновъдите

Средствата бяха увеличени до 31 млн. лв.

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Животновъдите ще получат с 3 млн. лв. повече средства, реши правителството на днешното си заседание. Решението на кабинета предвижда средствата за национални доплащания за животни за 2012 г., които ще бъдат изплатени през 2013 г., да се увеличават от 28 на 31 млн. лв. Повечето пари са в рамките на предвидените средства в Закона за държавния бюджет на България за 2013 г. и по план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за 2013 г.

Първата причина за предложеното изменение е промяна в действащото законодателство от 30 юни 2010 г., с което се даде възможност плащанията да стават на база заявените и регистрирани към 28 февруари 2009 г. говеда и биволи, а не въз основа на броя говеда, за който кандидатите са подпомогнати за 2009 г.

Втората причина за предлаганото изменение е заради регламентите на ЕС, които уреждат идентификацията и регистрацията на дребен рогат добитък, съгласно които животно, произхождащо от държава членка на ЕС, запазва първоначалната си идентификация при закупуване в друга държава членка.

Подкрепи Economic.bg