Депутатите обсъждат отстраняването на шефа на НЗОК

По-рано здравният министър Таня Андреева, пациентски и съсловни организации излязоха с общо искане за оставката на Пламен Цеков

Автор: Божидара Иванова

Парламентът днес ще обсъди предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Предложението е внесено в парламента от заместник-председателя от БСП Мая Манолова.

В предложението на Манолова като основен мотив за искане оставката на Пламен Цеков се посочва част от Закона за здравно осигуряване, който предвижда предсрочно прекратяване на мандата на управителя при „системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на надзорния съвет или извършване или допускане извършването от други лица  на груби или системни нарушения на задължителното здравното осигуряване.

Здравният министър Таня Андреева, пациентски и съсловни организации вече излязоха с общо искане за оставката на Пламен Цеков, като причина за това е непрозрачното управление на милиардите в обществения фонд и едноличното налагане на решения.

Коментари: 0