До 4 години ще добиваме газ от Черно море

Свиленград има синьо гориво за 30 години, категоричен е Делян Добрев

232 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

До 4 години ще започне добива на газ от блок "Хан Аспарух" в дълбоко Черно море. Това увери Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма, и настоящ водач на листата на ГЕРБ за област Хасково. По думите на Добрев вече 8 международни компании са подали оферти за търсене и проучване на газ в блок "Терес". Очакванията са до края на май да бъде сключен договор с фирмата, която ще проучва находището. "процесът по проучване на Черно море е сериозно закъснял", категоричен е Делян Добрев.

Според него край Свиленград вече има данни за наличие на газ от около 3 млрд. кубика, като добивът на синьото гориво може да започне до 3 години. "Тези залежи биха стигнали на града, който е изцяло газифициран, за над 30 години. Цената на добития газ ще е с 35% по ниска от сегашната", поясни Делян Добрев по време на срещата си с ръководството на димитровградския торов завод "Неохим".

"По-ниската цена на газа позволи увеличение на заплатите с 10% и раздаването на премии на служителите на "Неохим", каза от своя страна финансовият директор на предприятието Тодор Димов. "Себестойността на нашата продукция се очаква да бъде снижена с новите, по-ниски цени, тъй като синьото гориво формира 70-80% от цената на торовете", заяви главният изпълнителен директор на "Неохим" Димитър Димитров.

"За нас бе много важно, че правителството на ГЕРБ отпуши парите по оперативните програми и най-вече по "Конкурентоспособност", добави Димитров и допълни, че с идването си Делян Добрев е активирал програмата и сега торовия завод ще кандидатства с няколко проекта.

Подкрепи Economic.bg