Добивът на петрол в САЩ ще скочи с 25%

Според EIA причината е бурното развитие на шистовия добив

3569 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Производството на петрол в САЩ ще се увеличи с 25% до 2014 г. Това е прогнозата на американската агенция за събиране и анализиране на статистическа информация в енергийния сектор EIA. Анализаторите на агенцията очакват, че заради увеличения местен добив, вносът ще намалее също с 25%.

Прогнозите са, че през следващата година собственият добив на САЩ ще достигне 7.9 млн. барела дневно при 6.4 млн. барела в момента. Статистиката показва, че подобни обеми са били произвеждани през 1988 г., когато беше наложено ембарго за износ на петрол от Иран.

Сега обаче причината е малко по-различна - бурното развитие при добива на шистов петрол и газ в страната. "Добивът на петрол в САЩ расте изключително бързо. Това се дължи изцяло на фракинг технологията, благодарение на която пазарът е залят с допълнителни количества суровина", коментира за BBC Сет Клайнман, оглавяващ отдела за глобални енергийни стратегии към Citigroup.

Анализаторите на EIA очакват цената на международните пазари да падне от 112 долара за барел през 2012 г. до 99 долара за барел през 2014 г.

Агенцията очаква също до 2015 г. САЩ да изпревари Русия като най-голям производител на газ, а до 2020 г. да задмине Саудитска Арабия като най-голям производител на нефт. През миналата година пък Международната енергийна агенция (IEA) излезе с прогноза, че до 2035 г. САЩ ще задоволяват изцяло енергийните си нужди със собствен добив.

Фракинг технологията, която се използва за добив на газ и петрол от шисти се базира на използването на големи количества вода. Именно това кара критиците на тази технология да смятат, че може да се стигне до екологична катастрофа, свързана със замърсяване на подземните води. Процесът е забранен във Франция и Великобритания, където обаче мораториумът предстои да бъде вдигнат. В България също има правителствено решение, което забранява проучването и добива чрез използване на фракинг технология.

Подкрепи Economic.bg