Добрев: Цената на тока всъщност е вдигната

Драмата около АЕЦ "Белене" в последното време цели да отклони вниманието на хората от този факт, смята бившият енергиен министър

180 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на електроенергията не се е понижила с 5%, както обявиха от правителството, а всъщност се е увеличила. Това каза в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ и министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" Делян Добрев. Според него драмата около АЕЦ "Белене" в последното време цели да отклони вниманието на хората от този факт. Той обясни, че тези 5% намаление на електроенергията са били компенсирани с 15% допълнителни приходи, дошли от бюджета.

"Това лято се видя, че имаме три-четири пъти повече енергийни мощности, отколкото потребява в момента държавата ни. Като се добави и факта, че евентуалната енергия, която ще се добива от АЕЦ „Белене" ще е няколко пъти по-висока като цена от добиваната в АЕЦ "Козлодуй", то ясно се вижда, че българската държава не може да си позволи този проект", коментира Добрев.

Той също така каза, че прокуратурата трябва да каже дали е имало злоупотреби спрямо проекта "Белене", след като той официално беше спрян от Народното събрание през март 2012 г. "Работа на разследващите органи е да установят има ли нерегламентирани плащания след официалното спиране на проекта и се радвам, че прокуратурата си върши работата в тази насока", каза Добрев. Той обаче не коментира проверките в консултантската фирма "Риск инженеринг" на Богомил Манчев с мотива, че няма конкретни данни в едната или другата посока за вина.

Според Добрев плащанията от страна на НЕК към "Риск Инженеринг" и "Уорли Парсънс" трябва да спрат. Достатъчно основание за това е решението на МС за спиране на проекта АЕЦ „Белене".

Добрев опроверга обвиненията, че е подадена грешна информация към консултанта HSBC, с тезата, че информацията относно доклада за рентабилността на проекта „Белене" е взимана от официални данни и документи. "Данни за доклада са били подавани и от „Атомстройекспорт", допълни Добрев и категорично заяви, че не може да се твърди, че докладът за проекта е бил съставен въз основа на неверни данни.


Подкрепи Economic.bg