"Дунав мост 2" получи Акт 15

Фирмата-изпълнител FCC Construccion предаде моста на строителния надзор

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Испанската фирма-строител на "Дунав мост 2" - FCC Construccion предаде моста на строителния надзор. Това стана възможно, след като днес беше подписван на Акт 15. След подписването на Акт 16, мостът, свързващ Видин и Калафат, ще бъде предаден на държавата.

До подписването на Акт образец 15 се стигна, след като контролните органи установиха, че строежът е изпълнен съобразно одобрените проекти. Приети са опорните елементи на моста (12-те колони); трите устоя; жп естакадата към моста; пътните и железопътни подходи към моста с всички горни строежи - жп линия и контактна мрежа, пътни настилки, отводнителни системи, вертикална сигнализация, мантинели, парапети, жп бариера и др.

Преди подписването на акт 16 трябва да бъдат изградени най-долните пояси защитни диафрагми около защитните елементи против удари на кораби при стълбове РВ11 и РВ12, чието строителство в момента е възпрепятствано от високото ниво на Дунав. Трябва да бъде завършено заскаляването около осемте стълба на моста в неплавателния участък на реката и укрепено  дъното около изливните пилоти при стълбове РВ9, РВ10, РВ11 и РВ12 в плавателния участък на Дунав.

Укрепването трябва да бъде направено на площ от 52 на 36 м около всеки от четирите стълба против ерозионни процеси, които се получават поради двойно увеличаващата се скорост на водното течение около пилотите. На пласт от 1,6м ще бъдат поставени последователно филтриращи елементи, дребни и едри камъни. По аналогичен начин е укрепен и брега при устой А3, където "стъпва" мостът на румънския бряг.

Подкрепи Economic.bg