Държавата осугярва 2 хил. работни места до края на годината

Два законопроекта са одобрени от депутатите на днешното заседание

Автор: Божидара Иванова

До края на годината държавата ще осигури 2 хил. работни места на безработните младежи. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов на заседанието на парламентарната социална комисия.  Депутатите одобриха два законопроекта за насърчаване на заетостта, свързани с наемането на безработни млади хора.

Единият законопроект бе внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители. Законопроектът предвижда осигуряване на първо работно място на безработни млади хора до 29-годишна възраст, завършващи висше или средно образование. Мярката предвижда предоставяне на средства за пенсионни и здравни осигуровки на работодателя за период от 6 до 18 месеца, а работодателят от своя страна се задължава да продължи договора на лицето за срок, не по-кратък от 12 месеца след изтичане на мярката.

Вторият законопроект е на Антон Кутев и други депутати, с който се предлага предоставяне на субсидии на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи на длъжности, съответстващи на придобитата от тях квалификация. Периодът на субсидията е от 6 до 18 месеца.

С друга мярка се предвижда насърчаването на наемнаето на младежи до 29 години с осмовно и по-ниско образование и без квалификация.

Коментари: 0