Дянков обеща мерки за намаляване на безработицата

Младши експерти взимат повече пари от заместниците на Симеон Дянков, твърди финансовият министър

3626 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за пореден път обеща, че основната цел на правителството през тази година ще е да се работи по мерки за намаляване на безработицата. "Програмите ще са насочени към две основни групи - млади хора, които завършват образованието си и т. нар. хронични безработни", каза пред БНТ Симеон Дянков.

Той обясни, че "хронично безработните" са били такива и преди кризата, която дойде през 2009 г. "В тези две групи има възможност да се дадат повече пари, не само от Европа, но и от българския държавен бюджет. Това ще е през частния бизнес, не са сметка на увеличаване на администрацията", увери Симеон Дянков.

Той е категорично против за въвеждане на прогресивно подоходно облагане при семействата с повече деца. "Политиката ни е да улесним майките, например със строителството на детски градини", коментира Дянков, като категорично заяви, че това е правилната политика, а не даването на пари или данъчни облекчения.

Финансист №1 коментира и законовите промени, които дават повече правомощия на Националната агенция за приходите (НАП). "Исках да отидем директно към данъчно дознание, както е в митниците. Там мярката работи успешно една година, но митниците имат опит. При НАП решихме да направим малка стъпка. Надявам се още април да мине през Народното събрание. Не е полиция, не е дознание, а чисто разследващи функции", поясни Симеон Дянков.

Според него повишението на заплатите на висшите държавници - президента и премиера, няма да се разглеждат в рамките на този мандат. По думите на Симеон Дянков младши експерти в министерствата взимат по-големи заплати от неговите зам.-министри.

Подкрепи Economic.bg