ЕЦБ остави основният лихвен процент непроменен

Президентът на ЕЦБ Марио Драги може да избере да не допуска допълнителен стимул, докато правителствата не направят повече за справяне с кризата

Европейската Централна Банка остави лихвените проценти непроменени, тъй като дълговата криза затяга хватката си върху икономиката на еврозоната, което увеличава натиска върху политиците, да оставят допълнителен стимул.

Служителите на ЕЦБ запазиха основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 1% днес на среща във Франкфурт, както прогнозираха 49 от 60 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

С европейските правителства, борещи се да овладеят кризата, която е погълнала Испания и може да принуди Гърция да излезе от еврозоната, икономистите предвиждат, че ЕЦБ може скоро да бъде принудена до намали лихвените проценти и да въведе по-голяма подкрепа за банките под формата на ликвидност.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги, който заяви миналата седмица, че паричният съюз е "неустойчив" в сегашната му форма, може да избере да не допуска допълнителен стимул, докато правителствата не направят повече за справяне с кризата.

"Има основание за такава стъпка на фона на икономическите данни от последните няколко седмици", каза Кристиян Шулц, икономист на Berenberg Bank в Лондон. В същото време, този ходи е по-вероятен през юли, тъй като ще дойде след съдбоносните изборите в Гърция, френските парламентарни избори и европейската среща на върха.

Коментари: 0