ЕЦБ планира да наводни пазара с пари

Централната банка ще се опита да неутрализира ефекта, като изтегля същото количество пари от финансовия сектор в Еврозоната

3569 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предложи да изкупува неограничено количество Държавни ценни книжа (ДЦК) на европейски държави, но ще неутрализира ефекта чрез изтегляне на пари от финансовата система. Информацията е на Bloomberg, като се позовава на източници от две европейски централни банки.

Целта е да се въздейства на лихвите по облигациите на Испания и Италия, но да се избегне ефектът от печатането на пари. Неназованите източници са казали, че планът на президента на ЕЦБ Марио Драги е да насочи фокусът единствено към изкупуването на краткосрочни и средносрочни ДЦК с матуритет максимум 3 години.

За да неутрализира ефектът от изкупуването на държавни облигации, ЕЦБ ще изтегли същото количество пари от пазара, колкото вкара. По този начин ще се избегне инфлацията, което е сред приоритетите на централната банка.

Тази седмица Драги заяви пред Европейския парламент, че ЕЦБ трябва да се намеси на облигационния пазар, за да си върне обратно контрола върху лихвите и да осигури оцеляването на единната валута.

Лидерите ще започнат да обсъждат плана по-късно днес, а утре Драги ще обяви на пресконференция дали има съгласие.

Подкрепи Economic.bg