ЕЦБ ще дава по-лесно кредити

Централната банка ще приема като обезпечение срещу кредитите си облигации с по-нисък рейтинг

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприема допълнителни действия, за да се опита да съживи кредитирането в еврозоната. Днес управителният съвет на банката взе решение да разшири обхвата на програмата си за отпускане на кредити към търговските банки, като дава кредити срещу облигации с три пъти по-нисък кредитен рейтинг от досегашните изисквания.

Мярката трябва да влезе в сила веднага, след като нормативният акт бъде одобрен. Според официалната информация това ще се случи до 28 юни.

Разхлабването на правилата за обезпечения ще бъде като спасителен пояс за банките в най-засегнатите от дълговата криза банки. През последната година трите най-влиятелни кредитни агенции се надпреварват да понижават рейтинги на търговски банки, най-вече в Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Италия.

Според два независими одита, представени в четвъртък банките в Испания ще имат нужда от 62 млрд. евро, за да бъдат рекапитализирани. Двата одита ще послужат на правителството, когато поискат пари от  пред Европейския съюз. Според правителството това ще се случи в понеделник.

Коментари: 0