ЕК предоставя пълен достъп до данни от „Коперник“

До 2030 г. системата ще донесе около 30 млрд. евро и 50 хил. работни места

512 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейската комисия (ЕК) ще предостави безплатен, пълен и открит достъп до данни, събрани от европейската система за наблюдение на Земята "Коперник". Новият отворен режим, който ще влезе в сила през следващия месец, ще спомогне за жизненоважната задача за мониторинг на околната среда, а също така ще помогне на европейските предприятия, създавайки нови работни места и възможности за бизнес.

Положително стимулирани от програмата ще бъдат секторите, свързани с услугите за данни за околната среда и пространството. Други сектори като транспорт, нефт и газ, застраховане, селско стопанство, също ще могат да се възползват от системата за наблюдение, съобщи GreenTech.

Европейската система за наблюдение на Земята включва шест специални сателитни мисии, стартиращи в периода от 2014 г. Проучванията показват, че до 2021 г. "Коперник" може да донесе финансови ползи в размер на 30 млрд. евро, и да създаде около 50 хил. работни места до 2030 г. От друга страна новият отворен режим за разпространение на данни ще помогне на гражданите, бизнеса, изследователите и политиците да интегрират екологичните аспекти във всички свои дейности и процедури за вземане на решения.

Системата "Коперник", която има за цел да събира наблюдения и да осигурява информационни услуги, които следят състоянието на околната среда на сушата, в морето и в атмосферата, ще допринесе за сигурността на гражданите

Подкрепи Economic.bg