Египетски сфинкс открит в Израел

Това е единственият сфинкс, открит в светите земи и единственият сфинкс на фараон Микерин

704 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Археолози са открили част от египетски сфинкс след разкопки на хълма Хацор, намиращ се в северен Израел, предаде CNN. Мястото е в списъка на световните културни и природни наследства на ЮНЕСКО.

На откритата долна част от сфинкса има йероглифи, които споменават фараон Микерин, който живял по време на четвъртата династия фараони, управлявала преди повече от 4500 години. Според учените, необичайното откритие е от огромно значение, защото е единственият сфинкс, открит в светите земи и единственият сфинкс на фараон Микерин, построил третата най-малка пирамида в Гиза.

Разкопките за намирането на останалата част от сфинкса продължават. Предполага се, че целият сфинкс е дълъг около метър и тежи близо половин тон. Учените твърдят, че не е случаен фактът, че е намерена само една част от сфинкса на Микерин. Имало е практика при падането на един град, статуите да бъдат чупени, като символично са им отрязвани крака, ръце и глави. Това се потвърждава и от други намерени египетски статуи в същия регион.

Но как сфинксът се е озовал в Хацор, толкова далеч от Египет? Амнон Бен-Тор, ръководител на археологическите разкопки предполага, че може би статуята е била подарък от египетския фараон за тогавашния владетел на древния град Хацор. За съжаление според учения това предположение не може да се докаже.  
 

Подкрепи Economic.bg