Експерти разясняват за държавната помощ „de minimis“

Приемът на документи започна на 3 септември

240 ~ 1 мин. четене

Как земеделските производители могат да кандидатстват за държавна помощ по схемата "de minimis", ще разяснят експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Те ще се срещнат с производители от сектор "Плодове и зеленчуци", съобщиха от МЗХ. Приемът на документи за участие по схемата започва на 3 септември 2012 г. На подпомагане подлежат регистрираните до 31 юли 2012 г. по Наредба №3 от 1999 г. земеделски производители на домати (полско и оранжерийно производство), краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле, гъби "Печурка" от сектора на зеленчуците, както и ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши от сектора на плодовете.

Земеделските производители не трябва да имат задължения към ДФ "Земеделие", към Държавния поземлен фонд, както и да не са предприятие в затруднение. Минималните изисквания за размера на стопанството е 1 декар за масивите заети с плодове или зеленчуци(полско производство), а останалите са без праг.

Съгласно правилата на помощта всеки земеделски производител може да получи до равностойността на 7 500 евро в рамките на 3 последователни години. Бюджетът по помощта за 2012 г. възлиза на 8 млн. лв., а окончателният размер на подпомагане на декар ще бъде определен след приключване на срока за подаване на заявления. Крайният срок за подаване на заявления е 21 септември 2012 г.

Земеделските производители могат да подадат заявления за участие по помощта в отдел "ПСМП" към ОД на ДФ "Земеделие" по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице в случаите на кандидатстване като ЮЛ.

Подкрепи Economic.bg