Електронното гласуване е удар срещу демократичните избори в България

Исканията на българския държавен глава са противоконституционни, заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Електронното гласуване дава необятни възможности за изборни фалшификации, манипулации и в този смисъл, решението на Конституционния съд (КС) е категорично, че то застрашава вота и максимално улеснява контролирането на вота и купуването на гласове. Това според мен би било удар срещу демократичните избори в България“, заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова по повод предложението на президента Росен Плевнелиев за въвеждане на електронно гласуване, предаде Нова ТВ.

По думите й исканията на българския държавен глава са противоконституционни и провеждането на референдум по тези теми е „откровен призив да се нарушава Конституцията“. „Имам предвид задължителното гласуване, което според чл. 42 от Конституцията е право, както и електронното гласуване, което бе отменено от  КС с аргумента, че нарушава тайната на вота, освен ако президентът не иска да участва или да бъде инициатор на една колосална фалшификация на предстоящите избори“, обясни още Манолова.

Зам-председателят на НС определи идеята на президента за въвеждане на няколко мажоритарни кандидати като включване в отбора на тези, които искат „да попречат на приемането на новия Изборен кодекс и искат европейските избори да се проведат по старите правила. Можеше тези идеи да бъдат лансирани по-рано“, допълни още тя. 

Коментари: 0