Емигранти и чужденци все по-рядко купуват имоти у нас

През 2014 г. може да се очаква увеличение на имотите, прогнозираха от сдружение "Недвижими имоти"

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Външното търсене на имоти в България продължава да се свива, отчетоха от Национално сдружение "Недвижими имоти".

Намаляването на интереса отвън към купуване на имоти у нас е измерен чрез динамиката на емигрантските пари и преките чуждестранни инвестиции в недвижими имоти, отбеляза Иван Велков, председател на Управителния съвет на сдружението. Според него това е и една от причините за спада при цените на имотите през 2012 г. Влияние разбира се оказва и свиването на вътрешното търсене.

Поведението на цените на недвижимите имоти се дължи на промяната в номиналния доход (БВП) и темпа на търсене на ипотечно финансиране. Отчита се и намаление на входящи капиталови потоци по линия на текущите трансфери и преките чуждестранни инвестиции, особено тези в недвижими имоти, посочи Велков.

От сдружението очертаха и кои ще бъдат важните тенденции при настоящата 2013 година. От една страна се очаква  цените на имотите през 2013 г. да останат стабилни, като през 2014 г. прогнозата е те да постигнат увеличение. От друга, за периода 2013-2014 г. се очаква спад на номиналните обеми общи площи, ръст при чистата използваема площ, спад на цените само при надценените и некачествени пазарни предложения, стабилизиране на номиналните наемни нива и ръст на обемите наети площи.

Иван Радушев от управление „Жилищно кредитиране“ в Пощенска банка отчете, че след спада в търсенето на кредити през първите години на кризата, по данни на БНБ вече се забелязва леко оживление в жилищното кредитиране. За 2012 г. ръстът 0.8%. 

Подкрепи Economic.bg