Ердоган призова за край на протестите след завръщането си

Късно снощи хиляди посрещнаха турския премиер при завръщането му от обиколката в Северна Африка в демонстрация на сила след седмица на антиправителствени протести из цялата страна

200 ~ 2 мин. четене

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговото правителство ще продължи с оспорваните планове за преустройство на парка "Гези" в центъра на Истанбул въпреки масовите протести срещу реконструкция на площада, съобщава Reuters.

Късно снощи хиляди посрещнаха турския премиер при завръщането му от обиколката в Северна Африка в демонстрация на сила след седмица на антиправителствени протести из цялата страна. Ердоган направи обръщение към насъбралите се граждани от автобус в летището на Истанбул, излъчено от пряко по телевизиите, докато неговите поддръжници, които бяха блокирали пътищата към аерогарата часове по-рано, скандираха неговото име.

"Това, което правим, е да защитим правата на мнозинството и да запазим красотата на Истанбул", заяви Ердоган в изказване пред репортери в Тунис след среща с тунизийския си колега Али Ларайед.

"Ние ще доведем този проект докрай - подчерта премиерът. - Няма да позволим на едно малцинство да диктува своя закон на мнозинството и няма да приемем също тиранията".

Ердоган призова незабавно да се сложи край на продължаващите от една седмица антиправителствени протести. "Призовавам към незабавен край на демонстрациите, които изгубиха демократичния си характер и се превърнаха във вандализъм, с разрушаване и обиране на магазини", заяви той.

Междувременно Германия и Франция разкритикуваха турските власти за прекомерната употреба на сила срещу демонстрантите. Берлин нарече "шокиращо" "непропорционалното насилие" срещу протестиращите и настоя Анкара да го прекрати.

След като Ердоган отказа да успокои демонстриращите вече десети ден хиляди турски граждани, борсата в Инстанбул и фондовият индекс BIST-100 се срина с нови над 5%.Турската лира се срина спрямо еврото до най-ниски нива от ноември 2011-а година, като единната европейска валута поскъпна с 0,5% към 2,4933 лири.

Подкрепи Economic.bg