Златанова: Имаме една година да усвоим 20% от евросредствата

Може би България ще бъде една от последните държави по усвояване на средства в сегашния програмен период, коментира министър на правосъдието и еврофондовете

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Това, което ни завеща служебното правителство като анализ е, че за шест години България е усвоила 29% от евросредствата, а само за тази година трябва да усвоим 20%. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на правосъдието и еврофондовете Зинаида Златанова. Според нея за една година трябва да се свърши толкова работа, колкото се е свършила за шест.

"Не ме тревожи размера на средствата, които България ще получи в следващия програмен период, защото и в сегашния това, което България успя да договори за седемте години, няма да бъде усвоено", каза още вицепремиерът. "Може би България ще бъде една от последните държави по усвояване на средства в сегашния програмен период", добави тя.

"Ние трябва да бъдем много сериозно подготвени, с обосновка, къде ще ги инвестираме. За съжаление, няма никакво приоритетизиране, което аз да наследя. Няма никаква стратегическа посока, която да е зададена в миналите две, три години. Няма базови визии в сектори като например здравеопазване, образование, на които ние да стъпим и върху които да убедим Брюксел, че тези средства ще бъдат инвестирани правилно. Тоест, индикативно ние имаме сума, но тази сума трябва да бъде защитена сега тепърва в мълниеносни срокове", коментира още Златанова.


Подкрепи Economic.bg