Ердоган започва борба със социалните мрежи

Турското правителство има и готовност да извади "части от въоръжените сили" за потушаване на антиправителствените протести

96 ~ 1 мин. четене

Министърът на вътрешните работи на Турция Муаммер Гюлер заяви, че областните дирекции по сигурността и Генералната дирекция на сигурността продължават дейността си по разследване на социалните мрежи, в т.ч. Twitter и Facebook, заради използването им за подстрекателство на протестите в страната, предаде телевизионният канал NTV.

Операцията на турската полиция е подобна на тази, проведена преди това в град Измир; сега се разпростира и в други области и райони на Турция. Освен МВР, в нея са ангажирани министерството на правосъдието и други заинтересовани министерства.

„Подстрекаване на населението; манипулации с публикуване на неверни съобщения; насочване на гражданите към действия, които застрашават личната и имуществената сигурност и неприкосновеност, а дори и генерират предпоставки и опасност от масови безредици”, формулира обосновката за действията на турските правоохранителни органи вътрешният министър.

"Има известна дезинформация, която е предизвикана от международните медии. Наистина е възмутително, че международните медии показват протестите като продължение на Арабската пролет. Турция е демократична държава”, заяви вицепремиерът Бешир Аталай.

Междувременно турското правителство има готовност да извади и "части от въоръжените сили" за потушаване на антиправителствените протести, заяви Бюлент Арънч.

До момента властите в Турция не са искали помощ от армията за потушаване на безредиците, но министърът на вътрешните работи Гюлер заяви, че при необходимост градските подразделения на полицията ще бъдат подсилвани с части на жандармерията. Той допълни, че ако полицията и жандармерията се окажат неспособни сами да осигурят реда, може да бъде отправено искане за участие и на военните.

Подкрепи Economic.bg