Орешарски все пак ще се среща с Барозу

Комисията трябваше да потвърди това, тъй като по-рано днес говорителят Оливие Байи заяви, че срещата е включена в графика на Барозу, но все още не е потвърдена

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Среща между българския премиер Пламен Орешарски и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу все пак ще има в петък. Комисията трябваше да потвърди това, тъй като по-рано днес говорителят Оливие Байи заяви, че срещата е включена в графика на Барозу, но все още не е потвърдена. Това даде основание на някои да си мислят, че Барозу не очаква в края на седмицата Пламен Орешарски да е все още министър-председател на България.

В специално изявление за България Комисията обяви, че очаква новият началник на ДАНС да отговоря на условията за почтеност и професионализъм.

Противоречията около избрания нов директор на ДАНС показват необходимостта от реформи, както и от политики и процедури, които да дадат увереност на българското общество. Това е част от изявлението за България, което беше прочетено в началото на редовния дневен брифинг в Европейската комисия. От там подчертаха, че имат предвид протестите у нас от последните дни и че те показват стремежа на българските граждани към върховенство на закона. Компетентността е ключов фактор при вземането на решения кой ще ръководи усилията на България в една толкова важна област, заяви говорителят на Комисията Оливие Байи.

"Отчитаме, че представеният миналата седмица кандидат е декларирал намерение да се оттегли. Европейската комисия приема, че личността, която в крайна сметка ще бъде назначена на този пост, ще отговаря на условията за професионални качества и почтеност. Европейската комисия е твърдо решена да работи заедно с българските власти за постигане на трайни реформи и председателят Жозе Барозу ще отправи това послание към българския премиер Пламен Орешарски", каза още Оливие Байи.

На въпрос дали Комисията обмисля извънреден доклад за България заради последните събития, отговорът беше, че засега остават в сила плановете следващият доклад да бъде през декември.

Подкрепи Economic.bg