Еврото пада заради миролюбивия тон на Драги

Златото пада заради подновените страхове за намаляване на стимулите

124 ~ 3 мин. четене

Еврото падна масово в понеделник, след като председателят на ЕЦВ Марио Драги заяви, че централната банка е готова да наводни пазара с евтини заеми и че лихвените проценти в еврозоната трябва да останат на сегашните или дори по- ниски нива за известно време.

Единната валута достигна дъно за сесията спрямо долара и йената, след като Драги каза на Европейския парламент, че централната банка е готова да предложи на банките повече дългосрочни кредити, за да запази лихвените проценти на паричния пазар от нарастване до нива, които биха могли да тласнат инфлацията твърде ниско.

Забележките на Драги увеличиха предишните загуби, произтичащи от това колко време ще отнеме на Ангела Меркел да образува коалиционно правителство след победата на своята партия на изборите в Германия в неделя.

Еврото последно се разменяше на загуба от 0,2% за 1.3492 долара, под техническата съпротива при върха от миналата седмица на 1.3569, но доста над цената на затваряне от 2 септември, на 1.3190 долара.

Спрямо йената, еврото изгуби 0,7% до 133.28 йени.

Резултатът от изборите в Германия извади на показ слабостта на еврото. Консерваторите на Меркел не успяха да съберат достатъчно гласове, за да управляват самостоятелно и може да се наложи да убедят свои съперници от ляво да се присъединят към тяхното правителство.

Данни, показващи по- добра от очакваното бизнес активност в частния сектор на еврозоната за този месец, дадоха на еврото съвсем лек тласък. Върху единната валута оказваха натиск данни, показващи, че ръста на немското производство неочаквано се е забавил.

Австралийският долар бе на печалба от 0,5% до 0.9442 цента, след като данни показаха, че растежа на производствения сектор в Китай се е ускорил през септември.

Доларът, междувременно, спадна за втора поредна сесия спрямо йената, след като несигурността по отношение на позицията на Фед продължи, в резултат на изявлението на централната банка през миналата седмица.

Уилям Дъдли, президент на нюйоркския клон на Фед, заяви, че графикът на Бернанке за намаляване на стимулите "все още е непокътнат".В защита на изненадващия ход на Фед от миналата седмица, Дъдли заяви, че фискалните несигурности "изглеждат застрашително големи", докато Конгресът се готви да обсъди сделка, чрез която да се избегне спиране на правителството и да се увеличи дълговия таван на нацията.

Доларът остана без промяна спрямо кошницата от валути на 80.434, задържайки се над 7- месечното дъно на 80.060, достигнато миналата седмица, след като Фед реши да запази темпото на изкупуване на облигации непроменено.

Доларът последно бе на загуба от 0,6% до 98.84 йени.

Златото пада заради подновените страхове за намаляване на стимулите

Златото спадна в понеделник поради подновените опасения, че Фед ще започне да намалява програмата си за изкупуване на облигации още през следващия месец.

Президентът на нюйоркския клон на Фед Уилям Дъдли заяви, че графикът на Бернанке "все още остава непокътнат", докато икономиката продължава да се подобрява.

Инвеститорите в кюлчета вече са на нокти, след като Джеймс Булар, президента на Фед в Сейнт Луис, заяви, че централната банка може да намали разходите си за стимулиране след октомврийското си заседание, което изпрати златото с 3% надолу.

Несигурния график на намаляването на стимулите след разочароващите данни за ръста при жилищата и пазара на труда доведоха до увеличаване на волатилността на пазара на злато.

Спот цените паднаха с 0,2% до 1326.88 долара за тройунция. Американските фючърси върху злато с доставка през декември изгубиха 5.50 долара до 1327 долара за тройунция, при обем на търговията около 20% под 30- дневната пълзяща средна.

Цените на златото паднаха с 21% през годината, водени от намеците на Фед през май, че централната банка може да намали програмата си за месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара до края на 2013г.

Интересът към публично търгуваните фондове, базирани на злато, остана сравнително мек, като притежанията на най- големия фонд от този тип, SPDR Gold Shares, намаляха с 0,2% до 910.19 тона в петък. Общите изходящи потоци на фонда за годината възлизат на 440 тона.

Сред другите благородни метали среброто бе на загуба от 0,5% до 21.81 долара за тройунция. Платината изгуби 0,7% до 1417.74 долара за тройунция, докато паладият изгуби 0,5% до 710.97 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg