Спорът за Chrysler ще се решава на борсата

Американската автомобилна компания е подала документи за листване на фондовата борса

3677 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската автомобилна компания Chrysler е подала документи за излизане на борсата, предаде Bloomberg. Причината е неразбирателството между италианската Fiat SpA и американският здравноосигурителен фонд United Auto Workers (UAW). Спорът между двете компании е за реалната стойност на Chrysler, тъй като Fiat иска да купи останалите 41.5% от Chrysler, които сега са собственост на фонда.

В документите е записано, че на борсата ще бъдат пуснати за продажба акции на стойност 100 млн. долара, но в тази сума влизат всички такси и комисионни, които могат да варират. Засега не е ясно нито колко акции ще бъдат пуснати за продажба в рамките на първичното публично предлагане, нито на каква цена. Знае се само, че парите ще отидат в касата на UAW, който придоби дела в Chrysler през 2009 г., когато американското правителството беше принудено да спаси автомобилния гигант от фалит.

Fiat купи своите 52% през 2011 г. Те бяха собственост на американското правителство. В последствие компанията упражни правото си и придоби още 10% от американският автомобилен гигант. Сега италианците иска да придобие цялата компания и да получат достъп до паричните й резерви, които към края на юни се оценяваха на 12.2 млрд. долара. По силата на договора с правителството, Fiat има право да придобие останалите 41.5% срещу 4.25 млрд. долара и 9% годишна лихва, изчислена от януари 2010 г. насам.

Главният изпълнителен директор на Fiat SpA Серджо Марчионе заяви по-рано този месец, че United Auto Workers иска да получи повече от 5 млрд. долара за своя дял, "по-добре да си купят билет от лотарията".

"Това е просто част от преговорите, през която трябва да минат, за да постигнат споразумение", коментира за BBC анализаторът на Morningstar Ричарт Хилгърт. Според него може и да не се стигне до реално листване на борсата и вероятно двете страни ще се разберат преди това.

Подкрепи Economic.bg