Египет забрани групировката "Мюсюлмански братя"

Ще бъдат иззети всички финансови активи и имуществото на Движението, както и на подчинените му структури, включително офисите и представителствата

136 ~ 1 мин. четене

Египетски съд постанови да се забрани дейността на движението „Мюсюлмански братя” на територията на страната. Освен това според решението на съда ислямистката организация, която е създадена през 1928 г., трябва да бъде разпусната.

Местните медии съобщават, че ще бъдат иззети всички финансови активи и имуществото на Движението, както и на подчинените му структури, включително офисите и представителствата.

Съдебното разпореждане, което може да се обжалва, ще даде възможност на властите да проследят сложната мрежа от социални дейности на групировката и да нанесат смъртоносен удар по основните й поддръжници, посочва Асошиейтед прес.

Движението, основано през 1928 г., беше забранено в Египет в течение на десетилетия, но се толерираше значително от режима на сваления през 2011 г. президент Хосни Мубарак. След свалянето на Мубарак "Мюсюлмански братя" учредиха политическа формация - Партия за свобода и справедливост. Засега не е ясно дало съдебното решение се отнася и за нея.

Подкрепи Economic.bg