Facebook изчезва до 8 години?

Основателят на Ironfire Capital коментира развитието на социалната платформа в интервю за CNBC

В интервю за CNBC, Ерик Джаксън, основател на Ironfire Capital, заявяви, че най-късно до 2020 социалната мрежа ще се превърне в "динозавър", подобно на Yahoo.

Според Джаксън, Yahoo все още е печеливша компания с 13 000 служители, но представлява едва 10% от стойността си през 2000-та година. „Затова и Facebook ще изгуби доминацията си на огромна уеб-компания скоро”, смята още той.

Неговата теза е, че Facebook няма да успее да се адаптира към мобилната екосистема и най-вече да я монетаризира, точно както Google изпитва трудности при опитите си да се наложи като социална мрежа.

Джаксън разделя развитието на мрежата през последните години на три вълни. Първата се състои от компании, които организират съдържанието и правят достъпа до него по-лесен, например Google и Yahoo. Вотората представляват социалните мрежи, а третата е изцяло насочена към мобайл. Според него, представителите на всяка предишна вълна не успяват да се адаптират към следващата поради коренно различния начин и средства за разпространяване на информацията.  

Миналият месец, социалната мрежа призна, че мобилните потребители са голям проблем и че нарастващата им бройка затруднява компанията във финансов аспект.

 

 

Коментари: 0