Фирмите не искат да купуват имоти в България

Големите инвеститори отново се насочиха към страните от Централна Европа

3626 ~ 1 мин. четене

Институционалните инвеститори проявяват тотална липса на интерес към недвижимите имоти в България. Делът на големите бизнес сделки е намалял като пропорция, но не и като номинален брой, коментира Иван Велков, председател на Управителния съвет на Национално сдружение "Недвижими имоти", цитиран от Фокус. По думите на Велков малките инвеститори става все по-ясно се разграничават от пазара.

"Преди няколко години, когато България беше една от най-младите страни членки на Европейския съюз (ЕС) с перспективи и потенциал за развитие в почти всички видове индустрии и сегменти, интересът от чуждестранни инвеститори беше свързан с най-различни направления в икономиката на страната - оттам естествено и с недвижимите имоти като част от всяка една икономическа дейност и индустрия", обясни Иван Велков.

Според него след началото на кризата и особено след задълбочаване на проблемите в някои наши съседни страни, целият регион е получил етикет "не много благонадежден и дългосрочно перспективен". Затова и инвестициите са се върнали обратно в Централна Европа - в Полша, Чехия, Словакия, дори в някаква степен - Унгария.

"Това, което обаче важи с пълна сила за консервативния, предпазлив корпоративен капитал, колкото и да е парадоксално, работи именно в посока на дребния, частен инвеститор", каза още Иван Велков.

Подкрепи Economic.bg