Fitch успокои държавите от еврозоната

Кредитната агенция няма да поставя под "негативно" наблюдение дългосрочния рейтинг на държавите от валутния съюз

Международната кредитна агенция Fitch Ratings обяви, че няма да поставя под наблюдение дългосрочните рейтинги на всички държави от еврозоната. В началото на май агенцията обяви, че ще преразгледа оценките по дългосрочния дълг на всички държави от валутния съюз в посока надолу, ако Гърция отново не успее да сформира правителство.


"Победата на "Нова демокрация" на парламентарните избори в Гърция означава, че краткосрочният риск страната да не може да плаща своите задължения и да излезе от еврозоната е намалял. Следователно рейтингите на държавите от еврозоната няма да бъдат поставени под "негативно" наблюдение", коментират от Fitch.


Все пак анализаторите на кредитната агенция смятат, че кризата в Гърция и еврозоната все още е в своя разгар. "Фискалните ограничения и болезнените структурни реформи, в комбинация със силна парламентарна опозиция, водена от крайнолявата радикална партия СИРИЗА, все пак показва, че правителството вероятно ще бъде нестабилно", се казва в доклада.


От агенцията отчитат, че темпът на свиване на икономиката почти сигурно ще се ускори. "Ликвидната позиция на страната се влошава бързо, което подчертава нуждата от бързото формиране на ново правителство и възобновяването на плащанията по програмата на ЕС и МВФ", посочват от там.

Коментари: 0