Fitch запази рейтинга на ПИБ

Оценката по дългосрочния дълг на финансовата институция обаче остава в зоната "junk" (боклук) и три нива под държавния рейтинг - "BBB-"

296 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната агенция Fitch Ratings остави без промяна дългосрочния кредитен рейтинг на третата най-голяма банка в България - Първа инвестиционна банка (ПИБ). Той се запазва на ниво "BB-" със "стабилна" перспектива. Оценката по дългосрочния дълг на финансовата институция обаче остава в зоната "junk" (боклук) и три нива под държавния рейтинг - "BBB-".

От агенцията изтъкват, че все още има вероятност правителството да окаже финансова подкрепа на банката, ако това се наложи. Анализаторите на Fitch смятат, че евентуалната подкрепа няма да е проблем за държавата. Изтъкнати са ниските нива на публичния дълг и голямата значимост на ПИБ като една от големите банки в страната.

В края на първото полугодие на 2013 г. ПИБ e третата най-голяма банка по активи. Също така финансовата институция е втората с най-много депозити в България. След сливането й с MKB Unionbank, новосъздадената банка ще е втората най-голяма в страната след УниКредит Булбанк.

Слабост на ПИБ обаче продължава да е корпоративното управление, пише в доклада си Fitch. Агенцията неведнъж е изтъквала, че основен проблем е и липсата на яснота около собствеността на банката. Основни акционери в ПИБ са Цеко Тодоров Минев и Ивайло Димитров Мутафчиев, които притежават по 29% от капитала. Останалите 27% се притежават от три офшорни компании.

Подкрепи Economic.bg