Франсоа Оланд е най-нехаресваният френски президент

Одобрението към социалиста е само 25%

216 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Президентът на Франция Франсоа Оланд има едва 25% одобрение, показва проучване, публикувано днес от Френския институт за обществено мнение. Изследването е показало, че 74% от хората не са доволни или са крайно недоволни от политиката на държавния глава, което прави Оланд най-нехаресвания президент в историята на Франция.

Само за година от встъпването си в длъжност Оланд успя почти напълно да загуби доверието, дадено му от французите.

Според данните от допитването френският народ губи търпение, защото не вижда големи промени в икономическата ситуация. Негативно върху рейтинга на президента се е отразил и скандалът около кабинета, разиграл се миналия месец. Тогава стана ясно, че в социалистическото правителство 8 от общо 37 министри са милионери.

Справка показа, че външният министър на Франция Лоран Фабиюс разполага с богатство на стойност 6.5 млн. евро, без да се включва колекцията му от произведения на изкуството. Мишел Делоне, министър по въпросите на хората от третата възраст, разполага с 5.4 млн. евро, повечето от които са част от голямо наследство. Министърът на труда Мишел Сапен и здравният министър Марисол Турен са обявили състояние от съответно 2 и 1.4 млн. евро. Дори премиерът Жан-Марк Еро е милионер, като богатството му възлиза на 1.5 млн. евро.

Президентът Франсоа Оланд, който също е милионер с 1.7 млн. евро, но бе огласил състоянието си, когато бе избран за държавен глава, предприе безпрецедентния ход по разкриване на имуществото на министрите от своя кабинет под натиска на медиите. Той стана особено силен, след като се разбра, че бюджетният министър Жером Каюзак разполага с тайна сметка в Швейцария, за чието съществуване е лъгал нееднократно.

Подкрепи Economic.bg