Франсоа Оланд встъпва в длъжност

Веднага след това той ще замине за Берлин, където ще разговоря с канцлера Ангела Меркел

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд днес ще встъпи в длъжност. Той ще бъде едва вторият социалист на поста след Франсоа Митеран /1981-1995 г./.

Оланд спечели на втори тур срещу досегашния държавен глава Никола Саркози. За победителя гласуваха 51,62% от французите срещу 48,38% за Саркози.

Церемонията по предаването на пълномощията е планирана за 10.00 ч. местно време. Тя не е променяна от началото на Петата република. Предвижда разговор при закрити врата в Елисейския дворец, в който отиващият си президент ще информира новия за процедурата в сферата на ядреното оръжие.

Веднага след като влезе в Елисейския дворец, Франсоа Оланд ще замине за Берлин, където ще разговоря с канцлера Ангела Меркел. Вероятно на тази първа опознавателна среща двамата ще засегнат бъдещото на фискалния пакт за стабилност.

Според Берлин, той е крайъгълен камък в стратегията за борба с кризата и не може да става и дума за преразглеждането му. Оланд заплаши по време на предизборната си кампания, че ще предоговори пакта, предизвиквайки вълнение в Берлин. След това той уточни, че иска да го допълни с мерки, като заговори за отделен "пакт на растежа", който да бъде прибавен към първоначалния текст.

Коментари: 0