Френската полиция претърси дома на Кристин Лагард

Директорът на МВФ е обвинен в злоупотреба със служебно положение

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Френски полицаи претърсиха жилището на директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в Париж. Мярката е част от разследване на властите за продажбата на компанията за спортна екипировка Adidas на банката Credit Lyonnais, съобщи адвокатът на Лагард, цитиран от BBC.

„Г-жа Лагард няма какво да крие“, посочи Ив Рьопике, уточнявайки, че неговата клиентка не е давала показания в рамките на разследването.

Лагард е обвинена в злоупотреба със служебно положение, когато е била финансов министър на Франция по време на мандата на президента Никола Саркози. Арбитражният съд в страната осъди през юли 2008 г. публичния консорциум CDR, който управляваше пасивите на Credit Lyonnais, да изплати на бизнесмена Бернар Тапи обезщетение от 285 млн. евро. Според прокуратурата, Лагард се е намесила нерегламентирано в съдебно решение в полза на предприемача.

Претърсени са също жилищата и офисите на бившия главен секретар на Елисейския дворец Клод Геан, на завеждащия кабинета на Лагард в момента на арбитража Стефан Ришар, както и на самия Бернар Тапи.

Подкрепи Economic.bg