Правителството търси резерви за цената на тока

Тече пълна ревизия по цялата верига на енергетиката, отбеляза служебният премиер Марин Райков

64 ~ 1 мин. четене

Правим задълбочен анализ на състоянието в енергетиката и търсим стъпки за снемане цената на тока. Това заяви премиерът Марин Райков на пресконференция след първото заседание на служебния кабинет, предаде kmeta.bg.

Министър-председателят обясни, че идеята е, да се проследи начина, по който функционира цялата система, взаимовръзките по веригата от производителя до потребителя. Според него, само по този начин могат да се види, дали има някакви резерви, които да позволят да се намали цената на тока. 

Райков подчерта, че е важно да се гарантира независимостта на държавния регулатор. Той недоумява, как ДКЕВР не се е самосезирал, за да установи какви са монополните отношения или дали има картелни споразумения. Той изрази притесненията си и по повод на наказателната процедура, която ЕК ни налага, заради третия енергиен пакет и че още не сме въвели либерализация на пазара.

Премиерът уточни, че министърът на икономиката Асен Василев е в непрекъснат контакт с трите ЕРП-та и води активен диалог с тях. Те разбират, че трябва да бъдат положени усилия. Крайните потребители могат да бъдат абсолютно сигурни, че не се обсъжда опция за увеличаване на цените на тока, добави премиерът.

Вицепремиерът Екатерина Захариева пък заяви, че цената на тока се определя от самия регулатор. Проблемите в този сектор са натрупани от всички по веригата. Те са и до производителя, преносното предприятие, обществения доставчик, проблемите не са само при ЕРП-тата, добави тя.

Подкрепи Economic.bg