Великобритания понижи прогнозите за растеж на БВП

Може да се наложи Bank of England да приложи нетрадиционна парична политика за стимулиране на националната икономика, отбеляза британският финансов министър

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Икономиката на Великобритания ще нарасне по-малко от планираното през 2013 и 2014 г. Това обяви днес британският финансов министър Джордж Озбърн, цитиран от AFP. Според министъра, Великобритания е на път да избегне затъването в т. нар. тройна рецесия след свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.3% в последното тримесечие на 2012 г. 

Службата за бюджетна отговорност в страната очаква БВП да отчете ръст от само 0.6% през 2013 г., което е два пъти по-малко от декемврийската прогноза от 1.2%. Очакванията за 2014 г. също бяха намалени до 1.8% спрямо предишните прогнози от 2%.

„Може да се наложи Bank of England да приложи нетрадиционна парична политика  за стимулиране на националната икономика”, коментира министър Озбърн. „Ниската и стабилна инфлация през последните пет години се оказа необходимо, но не единствено условие за просперитет", добави още той.

Прогнозните данни за 2015 г. сочат, че икономическият растеж на Обединеното кралство ще достигне 2.3%. През 2016 г. очакванията са за 2.7%, а за 2017 г. - 2.8%. Тези прогнози на статистическата служба остават непроменени спрямо данните от края на 2012 г.

От АFP отбелязват също, че речта на Озбърн се е появила в интернет минути преди министърът да започне да говори пред медиите в Лондон.

Подкрепи Economic.bg