Френски вувузели за Меркел

Настроението е приповдигнато, но в атмосферата се усеща напрежение. Преди първата опознавателна визита на Франсоа Оланд в Берлин френските социалисти надигат глас в опита да респектират канцлерката Меркел

Дойче Веле

 

Шумът е страшен, дори оглушителен. И колкото повече наближава срещата Меркел-Оланд, толкова по-силно се чува гневното жужене откъм Париж.

В навечерието на разговорите в Берлин говорителят на френската Социалистическа партия Беноа Амон разкритикува остро германската канцлерка, упреквайки я, че се опитва да решава сама съдбата на Европа. "Не сме гласували за това, Ангела Меркел да се държи като президентка на ЕС", заяви той. Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд настоява за преразглеждане на Фискалния пакт, което Ангела Меркел категорично отхвърля. Според Оланд този пакт въвежда строга политика на икономии, която напълно е провалила Гърция.

Във вторник (15 май) новият френски президент встъпва в длъжност, а още същия ден вечерта ще пристигне в Берлин за първи разговори с германската канцлерка. Още миналата седмица Оланд атакува Меркел заради отказа й да отстъпи от твърдата си позиция. След интервю за "Велт ам зонтаг" Оланд е заявил в тесен кръг, че "не го интересува, какви указания дава Меркел пред медиите". Преди разговорите в Берлин германското правителство потвърди, че няма да допусне никакави отстъпления от строгата бюджетна дисциплина. Берлин е против всякакви конюнктурни програми за растеж на кредит, т.е. такива, които ще увеличат задълженията, подчертаха едновременно финансовият министър Волфганг Шойбле и външният министър Гидо Вестервеле.

Ще намерят ли общ език?

Очевидно Франсоа Оланд се готви сериозно за тази първа среща с Меркел. По информация на няколко германски медии, той е прибегнал до услугите на бившия съветник на Хелмут Кол по въпросите на сигурността Йоахим Битерлих, известен още като "външен министър в сянка" в кабинета на канцлера Кол. Сега Битерлих е изготвил за Франсоа Оланд подробно досие за европейската политика на канцлерката Меркел. "Мисля, че двамата ще намерят верния тон помежду си", цитира го ДПА.

Впрочем, това си пожелава и самата Меркел - тя вече обяви, че се надява да работи добре с новия силен мъж на Франция. "От историята знаем, колко важни за двете страни са добрите германо-френски отношения", заяви Меркел в редовното си видеообръщение в събота. Увереност, че Париж и Берлин ще успеят да постигнат компромис по спорните въпроси за изход от кризата, изрази и един от приближените на Оланд - бившият френски министър по европейските въпроси Пиер Московиси. Ако съдим обаче по изявлението на говорителя Беноа Амон, това няма да е никак лесна задача. Ден, след като Меркел изрази надежда за стабилно партньорство с новия френски президент, Амон каза, че трябва да бъде сложен край на икономиите на Меркел. И за всеки случай добави: "В Германия Меркел може да си прави каквото си пожелае. Ние обаче сме получили мандат от френския народ".

Коментари: 0