„Газпром“ вдигна цената на „Южен поток“ до 29 млрд. евро

Руската газова компания заяви, че само модернизирането на руската газопреносна система ще струва 12.5 млрд. евро

404 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Руският държавен газов монополист "Газпром" заяви, че ще трябва да инвестира 12.5 млрд. евро, за да модернизира руската газопреносна система и да се пригоди към проекта "Южен поток". По този начин цената на цялата газопреносна мрежа, минаваща през Черно море до Централна Европа, достига 29 млрд. евро, съобщи Reuters, позовавайки се на източници от руската компания.

Предишните разчети бяха за цена на тръбопровода от 16 млрд. евро, като около 10 млрд. от тях са за подводното трасе на тръбите.

На сайта на руската компания има съобщение за одобрени мерки по съкращаването на инвестиционните и експлоатационните разходи през 2013 г., както и за засилен контрол по отношение на разходването на средствата. Планът за дейността през тази година е одобрен от председателя на държавната компания Алексей Милер.

Компанията смята да инвестира 509 млрд. рубли (12.5 млрд. евро) за модернизация на руската газопроводна мрежа. Близо половината - 232.1 млрд. рубли, ще бъдат вложени в увеличаване капацитета на тръбите от Ухта в Северна Русия до Торжок на около 230 километра северно от Москва.

„Южен поток" трябва да пренася руски газ до Европа, заобикаляйки Украйна и Беларус, от където минават огромна част от русия износ към европейските държави.

Част от трасето на газопровода ще мине по дъното на Черно море и през територията на България. Предварителните изчисления сочат, че българският дял от строителството на газопровода ще струва 3.3 млрд. лв., но тези средства няма да излязат от българския бюджет.

Според подписаните договори руската страна ще изгради и българската част на трасето, а средствата ще бъдат върнати от дължимите транзитни такси след като газопроводът заработи.

Символичната първа копка на проекта беше направена на 7 декември 2012 година. Тогава руски работник направи и първата заварка на тръбите в станция "Русская". Очакванията са първите доставки на газ по този тръбопровод да бъдат през 2015 година. Годишният капацитет на „Южен поток" е 63 млрд. куб. м газ.

Подкрепи Economic.bg