Германия подкрепи позицията на САЩ за Сирия

Страната се присъедини към 11-те държави от Г-20, подкрепящи военна операция срещу Сирия

3563 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Германия се присъедини към държавите, които подкрепяха по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург позицията на САЩ за Сирия, предаде ИТАР-ТААС. Това съобщи днес немският министър на външните работи Гидо Вестервеле по време на среща на външните министри от Европейския съюз във Вилнюс.

“След запознаване с позицията на Европейския съюз, канцлерът Ангела Меркел и аз решихме да подкрепим съвместното изявление“, заяви Вестервеле.

След срещата на 20-те най-развити държави в света, стана ясно, че 10 от тях подкрепят позицията на САЩ за военен удар в Сирия. Лидерите на страните Австралия, Великобритания, Испания, Италия, Япония, Република Корея, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Япония и САЩ, подписаха документ, че “подкрепят отговор на сериозното нарушение на международните норми“ в областта на химическите оръжия.

На неформалната среща на министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз във Вилнюс, присъства и българският външен министър Кристиан Вигенин. България все още не е взела конкретна позиция за това дали да подкрепи военна операция, водена от САЩ.

Подкрепи Economic.bg