Германия с лек растеж, Франция в застой

Трето поредно тримесечие икономиката на Париж не отбелязва прогрес

Германия е постигнала скромен икономически растеж през второто тримесечие на тази година, докато Франция е в застой, показват официалните данни, изнесени от Евростат във вторник.

Франция все пак не попада в хватките на рецесията, с което успя да надмине очакванията на експертите за лека рецесия, съобщава Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа - Германия, е нараснала с едва 0,3% през второто тримесечие благодарение на увеличилия се износ и силното вътрешно търсене. Въпреки това растежът е бил осезаемо по-слаб от 0,5-те процента през първото тримесечие, което до голяма степен се дължи на ефектите от дълговата криза на континента. Прогнозите за растежа в Германия бяха по-негативни.

Очертава се и силен спад в производствените проъчки в страната, както и индустриалното производство.

Растежът се оказа значително по-позитивен от очакваното. Въпреки това, тези данни са вероятно последният позитивен знак за Германия в близките месеци“, каза Йорг Кремер, ръководител в Commerzbank.

За Франция новините са по-лоши. Това е трето последователно тримесечие без растеж. От страната очакват и леко свиване на икономиката през третото тримесечие на тази година.

Коментари: 0