Готвят рейтингова система на общините

Тя ще показва финансовата им стабилност

6954 ~ 1 мин. четене

До края на месеца министерството на финансите ще предложи чернова за така наречения рейтинг на финансовата стабилност на общините. Това каза финансовият министър Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

Той изрази надежда рейтинговата система да може да се използва съвместно с Националното сдружение на общините в България и сдружението да предложи методология за работа с общините, за да има добра финансова дисциплина.

"Аз съм за финансовата децетрализация, но ни трябва механизъм за недисциплинираните общини", заяви министърът. Дянков цитира данни към полугодието на тази година, според които община Перник има 13,5 млн. лева просрочените задължения, Кърджали - 9,5 млн.лева, Видин - близо 8 млн. лева, Дупница - около 7,5 млн. лева.

За община Кюстендил към средата на година сумата на плащания по заемите, които общината е взела, е близо 21 млн. лева. Сумата на плащането по заемите без овърдрафта, взет преди местните избори, е около 12 млн. лева. Това е 126% от всички приходи, които общината получава годишно и много над 15%, предвидени в Закона за бюджета, и много над която и да е друга община в България, заяви министърът.

"Какъвто и финансов модел да се използва към тези общини, всеки финансист ще каже, че това са вече постигнати нива, които не могат във времето да се изчистят без някаква нова политика и финансова дисциплина", каза Дянков.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg