Гърците протестираха с лед срещу новите данъци

Под ледена обсада парламентът прие новия рестриктивен бюджет за 2013-а

Гърците откриха нов начин да протестират срещу антикризисните мерки и последиците от дълговата криза. Днес недоволните граждани изоставиха традиционните си за протести "оръжия" - коктейлите Молотов и портокалите, и струпаха камари от лед пред парламента в Атина.

Протестиращи пътуваха от Северна Гърция, за да демонстрират своя гняв от повишените данъци за гориво за отопление.

Протестите съвпадат с времето, в което правителството представяше бюджета за 2013 г. Законът, предвиждащ нови съкращания и икономии, бе приет от депутатите с крехко мнозинство. В бюджета се предвижда спад на БВП с 4,5 на сто, ръст на безработицата до 22,8 на сто и съкращения в размер на около 9,4 млрд. евро. 

Парламентът в Атина избърза с приемането на бюджета заради проведения днес телеконферентен разговор на министрите на финансите от еврозоната. Темата е била кризисната ситуация в Гърция и отпускането на транш от 31.5 милиарда евро от международния заем за страната.


Гръцкият премиер Андонис Самарас вчера обяви, че е постигнато споразумение с Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ по новия пакет от мерки за икономии, за да може страната да получи следващия транш от международната финансова помощ.

Коментари: 0