Гърците станали опитни мишки

Да се спре експериментът с рестриктивни политики, поиска Алексис Ципрас

Да се спре експериментът с политиките на рестрикции, които се прилагат в името на решаване на проблема с кризата. Това поиска лидерът на гръцката коалиция на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас в интервю за британския в. „Гардиън”.  Според него гърците са станали опитни мишки на тези политики. 


По думите му, ако експериментът продължи, ще се сметне за успешен и тези политики ще се прилагат и в други държави.

„Заради това е толкова важно да се спре. Това няма да е победа само за Гърция, но и за цяла Европа”, посочва Ципрас.

Според лидера на СИРИЗА никога страната не е била в толкова лошо състояние. 

Той посочва, че не се обявява срещу еврото или еврозоната. Според него тези, които отправят заплахи за излизане на Гърция от зоната, искат да всеят ужас, за да запазят статуквото. 

„Не искаме да изнудваме, искаме да убедим европейските ни партньори, че начинът, който са избрали да действат в случая с Гърция, не е продуктивен. Това е все едно да хвърляш някакви пари в бездънна яма. Европейските данъкоплатци трябва да знаят, че ако дават пари на Гърция, трябва да имат покритие - да отиват за инвестиции и за стимулиране на развитието, за да се реши проблемът с дълга”, отбелязва Ципрас. 

Според него именно предстоящите избори ще определят какво ще се случва не само в Гърция, но и на международно равнище като битката не е лична

Относно какво би се случило с кредитното споразумение, ако партията му спечели вота, лидерът на СИРИЗА заявява, че няма да се предприемат едностранни действия. Ако заемите за Гърция обаче бъдат спрени, страната няма да може да плаща на кредиторите си.

Според Ципрас връщането към драхмата не е избор.

Коментари: 0