Гърция раздържавява железниците

Търгът се очаква да приключи до края на юни 2013 г.

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Гърция започва процедура за приватизацията на железопътната компания ТrainОSE. Раздържавяването трябва да бъде завършено до началото на 2014 г. след търг, които се очаква да приключи до края на юни тази година, предава АFP. 

Министърът на развитието на южната ни съседка Костас Хацидакис оповести в комюнике прехвърлянето на акции на TrainOSE, притежавана на 100% от държавата, на Гръцката агенция за приватизация HRADF. Той допълни, че след дълга процедура за оздравяване компанията е реализирала за първи път малка печалба през 2012 г. 

„Търгът трябва да бъде организиран до края на юни или в изискваните срокове в последната Пътна карта за строги икономии, предписани на задлъжнялата страна от нейните кредитори от ЕС и МВФ”, подчерта директорът на приватизационната агенция Йоанис Емирис. „Надяваме се да завършим тази много важна приватизация до края на годината или в началото на следващата година”, допълни още той. 

Гръцкото правителство съобщи, че китайци и французи са проявили интерес към ТrainОSE, която е една от перлите сред предназначените за приватизация гръцки компании. Управляващите планират също така да постигнат напредък в приватизацията на друг бивш филиал на жп дружеството – компанията за поддръжка ROSCO.

 

Коментари: 0