Handelsblatt: Мръсната борба на олигарсите

Добре информирани кръгове предполагат, че атаката над ПИБ е дело на противниците на Пеевски, тъй като той имал големи суми там, пише изданието, цитирайки ръководителя на фондация "Конрад Адеануер" Марко Арнд

3689 ~ 2 мин. четене

Цветан Василев, най-богатият човек в България, се бои за живота си. След национализацията на банката му - Корпоративна търговска банка, предприемачът се е потопил. Точното си местонахождение не казва - от страх за сигурността си. Това пише в свой анализ на ситуацията около Цветан Василев и КТБ немският вестник Handelsblatt със заглавие "Мръсната борба на олигарсите".

Неговата банка е една от двете банки на България, които са изпаднали във водовъртежа на политическата криза в страната, продължава изданието. След като престъпници атакували българската банкова система, хората започнали да се редят на опашки пред банката на Василев. Централната финансова институция в страната пое контрола над нея и ЕС се принуди да защити българската банкова система с няколко милиарда спешен заем, се казва още в текста.

"В любимата си Виена 54-годишният банкер можеше да се движи необезпокояван, без охрана. Това обаче се е променило през последните няколко дни. Василев се страхува за живота си", продължава материалът, който допълва как в България е станало прекалено горещо за "приятелски настроения към Русия банкер": "Там е бил погрешно обвинен, че е отправил три смъртни заплахи към своя враг и бивш бизнес партньор Делян Пеевски", пише изданието.

Handelsblatt припомня още, че страната "избухва" в средата на юни заради Пеевски и Василев. "Ситуацията в България не е прозрачна. Не само КТБ е изправена до стената, но и третата по големина, Първа инвестиционна банка", пише изданието.

"Добре информирани кръгове предполагат, че атаката над ПИБ е дело на противниците на Пеевски, тъй като той имал големи суми там", пише изданието, цитирайки ръководителя на фондация "Конрад Адеануер" в София Марко Арнд.

Изданието припомня и кризата от 1997 г., когато след хиперинфлация финансовата система в България се срива: "С един удар редица олигарси се оказват без дългове".Подкрепи Economic.bg